Echtscheiding en de eigen woning

Echtscheiding en de eigen woning


Het aantal echtscheidingen en relatiebeëindigingen is in de loop der jaren verder toegenomen. Dat betekent dat we vaker de vraag gesteld krijgen of de gezamenlijke woning verkocht moet worden of dat een van de beide partners de gezamenlijke woning zou kunnen behouden. Het liefst wil je als ex-partners dat je na de relatiebeëindiging je eigen financiële gang kunt gaan. Maar als een van de beide partners nog hoofdelijk aansprakelijk blijft op de gezamenlijke woning betekent dit dat de vertrekkende partner in veel gevallen geen mogelijkheden heeft om een nieuwe eigen woning te kunnen kopen. Dit laatste is veelal alleen mogelijk als de vertrekkende partner is "ontslagen uit hoofdelijk aansprakelijkheid".


Sinds 2020 zijn de mogelijkheden voor een ontslag uit hoofdelijkheid aanzienlijk verruimd. Dat betekent dat het vaker mogelijk is om voor de partner die de woning zou willen behouden de ex-partner uit te kopen en de bestaande woning te kunnen behouden. Voor de vertrekkende partner betekent dit dat deze zijn of haar deel van de overwaarde uitgekeerd krijgt en zelf opnieuw een poging kan doen om een eigen woning te kunnen aankopen. Het kopen van een eigen woning met een inkomen is niet altijd even gemakkelijk. We hebben echter veel ervaring kunnen opdoen om ook voor de vertrekkende partner mogelijkheden te creëren. hiervoor is bijna altijd wel een maatwerk traject nodig. Met een maatwerk aanvraag hebben we ervaren dat het mogelijk kan zijn om met een inkomen toch opnieuw een eigen woning te kunnen aankopen.


Laat je dus niet afschrikken door uitlatingen dat het toch niet mogelijk is om als alleenstaande een eigen woning te kopen. Na een oriënterend gesprek kunnen we je laten zien of er toch mogelijkheden zijn.

Share by: